2009-03-27 16:27:19• hírek • Parajdi Andrea

Jóváhagyták a költségvetést

A Szatmár Megyei Tanács pénteki ülésének főbb pontjai a 2009-es költségvetést érintették. A megyei tanácsosok elfogadták az ez évi, pontosabban tíz hónapra szóló költségvetés-tervezetet, amely a tavalyi büdzsének mindössze 70%-a. A különböző támogatásokkal együtt idén 171.896.000 lejből gazdálkodik a megye.

Ahogyan Szatmárnémeti városának, úgy Szatmár megyének is szűkösebb a 2009-es költségvetése, mint múlt évben. A Megyei Tanács 17 alárendelt intézményének tíz hónapra van biztosítva a működése, kivételt képez  ez alól az Északi Színház, amely fél évre elegendő pénzösszeget kapott, ám ígéretek szerint a várostól is számíthat anyagi támogatásra. Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke elmondta, áprilisban ülnek tárgyalóasztalhoz a városvezetéssel, hogy egyeztessenek a színház helyzetéről.

Az idei év költségei egyenlőek az összköltségvetéssel, míg tavaly jóval kisebb pontosan 148 735 939 lej kiadása volt a megyének. Komoly problémát okoznak a kamatköltségek is, hiszen míg 2008-ban hiteltörlesztés céljából 5 341 000 lejre volt szükség, idén már 11 700 000 lejt kell a megyének fizetnie.

Az oktatás területére a tavalyihoz hasonló pénzösszeget, 13 353 000 lejt különítettek el, ezek mellett pedig 9 millió lejbe kerül a tej és kifli program megszervezése.

A kulturális intézmények számára - Szatmár Megyei Könyvtár, Északi Színház, Dinu Lipatti Filharmónia, Megyei Múzeum, Művészeti Iskola, Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ - összesen 9 034 000 lejt biztosítottak. Ezek mellett pedig 410 ezer lejt kulturális, sport és vallási rendezvények támogatására szánnak, ez az összeg mindössze fele annak amit tavaly különítettek el erre a célra. A különböző vallási felekezetek egyébként 4 300 000 lejt támogatást kapnak.

A gyermekvédelem és egyéb szociális kiadások idén valamivel több mint 57 millió lejt jelentenek. Az a pénzösszeg sem elenyésző - 39 000 000 lej - amelyet környezetvédelmi célokra, vagyis a megye szeméttelepeinek korszerűsítésére készített uniós projekt, önrészének biztosítására szánnak.

Út- és hídjavításokra 10 483 000 lejt tudott a megye kijelölni, ami csak egy töredéke a tavalyi 23 376 458 millió lejnek. Idén a tervek szerint 60-70 kilométeren modernizálják az utakat, amelyet főként uniós pénzekből valósítanak meg.

Uniós projektek önrészének a kifizetésére 6 millió lejt különített el a megye. Egyébként a már finanszírozást nyert pályázatok önrészének biztosítására egy - két éven belül, több mint 41 millió lejre lenne szükség. S mint kiderült két-három éven belül további 24 millió lejt kell önrészként előteremteni, ha a Szatmár Megyei Területfejlesztési Igazgatóság által készített összes pályázat pozitív elbírálást kap.

A Szatmár Megyei települések számára idén nem a Megyei Tanács osztotta le a költségvetést. Az új kormány kezdeményezte, hogy térjenek vissza a két évvel ezelőtt használt leosztási módszerre, vagyis, hogy a településeknek járó összegek kiszámítását az Adó-, és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal végezze. Ez a leosztási mód elégedetlenségre adhat okot, hiszen egy képlet alapján számolják ki melyik településnek mennyi pénz jusson. Azok kapnak nagyobb támogatást ahol nagyobb a lakosság létszáma, vagy sok kisebb falu tartozik az adott település közigazgatáshoz. Amennyiben komoly problémák jelentkeznének egy-egy vidéki településen a Szatmár Megyei Tanács 8 millió lejes tartalékalapjából kíván támogatást nyújtani, ez az összeg ugyanis direkt a nem várt kiadásokra lett félre téve.

A Szatmár Megyei Tanács pénteki ülésén elfogadták a 2009-es költségvetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: